רציתי לשאול אני בשבעת נקיים וממש קשה לנו העניין של להיות אסורים. האם מותר נגיעה כדי שחלילה לא להכשל במעשה חמור יותר?
רציתי לשאול אני בשבעת נקיים וממש קשה לנו העניין של להיות אסורים. האם מותר נגיעה כדי שחלילה לא להכשל במעשה חמור יותר?
שלום וברכה,
ראשית ישר כוח גדול על הפניה. עצם הפניה מראה את הרצון שלכם לשמור על ההלכה, לקבל כלים ובצד זה מכירים בקושי שנמצא בביתכם.
בטרם אענה תשובה, אתחיל מ"הכשל הלוגי" הנמצא כאן, מגע כאשר הוא טוב, מביא את הרצון למגע משמעותי יותר, זה טבעי, זה בריא וזה נכון.
ולא בכדי חכמים תחמו את המעבר בין בין איש לאשה בכלל בעולם בכלל (להוציא אב אל ביתו ואם אל בנה) כי כל מגע יהא אסור ולו המגע הקל ביותר, שכן אין אפוטרסופוס לעריות, וצאו וראו מה קורה בעולם היום.
גם בין איש לאשתו, כל מגע וגם הקל יש בו עולמות שלמים של חיבה וקרבה, של טוב ואהבה, של רצון ורגישות, גם המגע הקל ביותר, אפילו שהוא טכני נראה אחרת כאשר יש טוב ושלום בינהם לבין מצב בו יש ריחוק וקושי ומתח ואז בדרכ גם ימנעו ממגע אפילו בהושטת דברים קלים בינהם.
מגע של חיבה בין בני הזוג, אומנם יש מחלוקת בגדרו האם הוא איסור תורה או איסור דרבנן, אבל אין ספק כי הוא אסור, וכך נפסק בשולחן ערוך (עד לכדי דיון האם הבעל הרופא יוכל לבדוק את הדופק של אשתו, מגע שהוא אמור להיות מוגדר כטכני ועם מטרה ייעודית).
בצד זה, אתם מעלים את הקושי, ומציבים בצידו הנחת יסוד האומרת כי המגע עצמו יביא לכדי מניעת איסורים חמורים יותר, מהם האיסורים החמורים יותר שיקרו בשל כך? האם ברור כי הנחת יסוד זו נכונה או אולי להיפך, דווקא המגע יגרום לכך שיהיה רצון לעוד, אולי לא בשלב הראשון, אבל משזה יפרץ הרי שזה יביא לצורך שמקורו במקום של אמת וקרבה, אבל פורץ את גבול.
יש עוד לשאלות כמובן שאלות רבות, מה הצורך כעת במגע, וכיצד ניתן לתת לו מענה באופן אחר שיתן מענה בנפש, כיצד בונים את הקשר הזוגי ואת התמיכה, ואת ביטוי האהבה בינכם גם כאשר אסורים וגם כאשר אין אפשרות למגע, אלו מאפשרים לזוג להרחיב את עולמם, להרחיבו מעבר לעולם הפיזי ולאפשר למגע לעלות קומה ולנפש לפרוח עוד.
גם במצבים פרטניים וייחודים יש לבחון את הדברים ולראות כיצד סוללים ועוזרים בכל מקרה לגופו ומאתרים את הקושי העיקרי ואיך נותנים לו מענה, ומתוך כך בונים.
אין לי ספק כי אפשרי לחבר בין הדברים, לשמור על ההלכה, לא לפרוץ את הגבולות לא רק מחשש שמא הפריצה תביא לתקלה ואיסור חמור יותר, או אי הפריצה תביא לאיסור חמור יותר, אלא כדי לשמור על דרכה של תורה, על הקרבה ומתוך כך גם להרחיב את המקום של הנפש ושל החיבורים הזוגיים.
למען הסר ספק, איני רואה היתר או פתח להיתר, למגע בעת שאסורים, אבל, אל לנו להשאר בשורת הדין התחומה אלא להבין לעומק הדברים ומתוך כך לסלול את הכוחות בנפש ובקשר הזוגי, כך ששמירת ההלכה ביופיה תהיה בביתכם, ושמירה על הזוגיות ועל החום והקשר תהיה נחלתכם.
מעבר לאמור כאן, פעמים רבות טוב להיוועץ באנשים מסביב, יכולה להיות זו רבנית או מדריכת כלות, אפשר להעזר בקו המענה הנשי שלנו בשעות הערב (יש מענה נשי בתחום האישות והסובב, ומענה נשי בתחום הפוריות והסובב), אפשר לדבר עם אחד הרבנים המשיבים במכון, לעיתים, טוב ונכון להעזר ביעוץ מקצועי בתחום הנפש ולקבל כלים להתמודדות, ומתוך כך לצמוח, אישית, זוגית ומשפחתית.
אם תרצו להעמיק את הבירור, מוזמנים ליצור עימנו קשר למכון פועה ונשמח לסייע.
ברכת שמים בביתכם ובהצלחה רבה בדרך
אודי רט
רב משיב מכון פועה
שלום, רציתי לשאול 2 שאלות; 1. אם לאשה מותר לקחת אמצעי מניעה במידה ובאופן כללי הבעל רוצה בכך שלא עפ"י ההלכה, כי לא כ"כ חושש לאיסור ההלכה, כשבשטח נראה גם שלכאורה אין כ"כ סיבות הלכתיות שמתירות למנוע הריון?
2. הסיבה העיקרית לכך שבעלי רוצה למנוע הריון, היא כי הוא חושש שמא יתגרש שכך די היה רוצה רק שנמנע ממנו מצידי, שאיני מעוניינת. ההחלטה נמצאת בינתיים בהשהייה מצדו,
אז השאלה לקחת אמצעי מניעה היא בעצם במקרה הזה אם מותר לקחת כדי לרצות את החשש של בעלי מללדת כאשר חושש שלא מעוניין בהמשך הקשר ולא רוצה שיוולד במצב כזה עוד תינוק והרצון שלי יהיה לשמוע לו כי עצם חיזוק הקשר ימנע בסוף את הרצון שלו להתגרש… כך שאולי זה היתר שבא לקיים את הנישואין או להמשיך את הילודה בעתיד.
יש לציין שיש לנו ב"ה 5 ילדים 3 בנות ו2 בנים.
3. אם מותר להיות ביחסי אישות במידה ובעלי מתלבט לגבי גירושין, בגלל שאסור להיות בקשר יחסי אישות שיש תכנון כזה אבל האם זה גם במצב של התלבטות ולא תכנון ודאי? יכול להביא לכך שלא יהיו גירושין. תודה
שלום לרב, תודה רבה וישר כח על המכון הקדוש הזה.
מה דעת המכון על בדיקת סקר גנטי? האם ממליצים לעשות?
מה דעת המכון על בדיקת NIPT והאם מומלץ לעשות?
תודה רבה!
שלום וברכה אני לוקחת גלולות סרזט כבר שנה ולא מקבלת מחזור, בימים האחרונים יש לי דימום בא והולך עם תחתונים כהים ורואה את הדימום רק בניגוב נייר
מה עלי לעשות מבחינת נידה? והאם זה תקין דימום אחרי שנה שלא?
שלום לכבוד הרב.
בשבח ובידה לקדוש ברוך הוא ברוך השם נקלטתי להריון לאחר ivf לאחר 3 שנות ניסיון. כעת בשבוע 9+3
ההריון מוגדר הריון בסיכון גבוהה אחת הסיבות בגלל הסכרת שיש לי(הייתה סכרת טרום הריונית, סכרת טייפ 2) מטופלת באינסולין ומטפורמין, חיברו לי סנסור למדידת סוכר ).עד כה הייתי עושה עם המד סוכרדוקרת את עצמי( צריכה להיות במעקב במהלך היום. ברצוני לשאול מה עלי לעשות בשבתות
הרי הטלפון לא לידי בשבתות וגם הבדיקה העצמאית בעייתית. מה עליי לעשות שעליי להיות במעקב על מדדי הסוכר ובכלל ההתנהלות בשבת סביב הנושא? תודה לכבוד הרב
יודעת שמומלץ ללכת לרופאה לאחר לידה, במידה ועוד לא הזדמן לי להגיע לרופאה, זה מעכב טבילה?
האם צביעה של השיער לנשים משמשמת כחציצה בטבילה?.
משנה איזה סוג של צביעה?.
יש כללים שצריך לדעת?.
ברצוני לבחון יוזמה לתחום פעילות חדש אפשרי עבור המכון.
שלום רב,
שמעתי שניתן לקבל היתר הילכתי עבור עיכוב המחסור החודשי עקב חופשה זוגית באופן חד פעמי.
האם נכון? ואם כן איך ניתן לבצע?
שלום וברכה,
אשמח לדעת –
1. האם יש הלכה/עניין להחליף מצעים בערב הטבילה במקווה, כך שהכל יהיה 'חדש' כמו בערב החופה? לי זה נשמע נכון וכיף, השאלה אם יש הלכה כזו ותחושתי הייתה נכונה הלכתית 🙂
2. האם מותר להחליף מצעים למצעים לבנים בזמן ימי הטהרה (אחרי הטבילה)?
תודה מראש 🙂