שלום יש לי סוכרת הריון והדיאטנית אמרה שאסור לי לשתות בכלל מיץ לברכה בליל הסדר מה אפשר לשתות או לעשות במקום? כששותים את הארבע כוסות? תודה
שלום יש לי סוכרת הריון והדיאטנית אמרה שאסור לי לשתות בכלל מיץ לברכה בליל הסדר מה אפשר לשתות או לעשות במקום? כששותים את הארבע כוסות? תודה
שלום וברכה,
סכרת הריונית בליל הסדר
ליל הסדר מהווה אירוע מורכב מצד ריבוי הסוכרים והפחמימות בארוחה אחת באופן מרוכז שעלול לייצר מצב של עלייה ברמות הסוכרים ולעיתים אף הוצאה מאיזון שבחלקו עלול לייצר מצב של סיכון עבור האשה ומצבי קיצון גם עבור העובר.
ארוחות גדולות מצריכות הערכות מקדימה אצל חולי סכרת אבל ארוחת ליל הסדר מהווה אתגר נוסף בשני מוקדים מרכזיים, הראשון שתיית ארבעת הכוסות ובפרט שמיץ ענבים (אשר בחלקו נשתה על בטן ריקה וללא מאכלים נוספים) עלול לגרום לעלייה חדה ברמות הסוכר, ולכן, חשוב כי מעבר לשתית מיץ הענבים ואכילת המצה, שאר הארוחה תהיה מבוססת בעיקרה על ירקות וחלבון ולא להוסיף עוד פחמימות.
והשני, אכילת כזית מצה (כאשר סה"כ יש לאכול 4 שיעורי כזית מצה, שניים ראשונים של המוציא ואכילת מצה, כזית נוסף של כורך, וכזית אחרון של אפיקומן).
שיעורי מצה – למעשה יש להקל באופן פשוט לאכול כזית מצה בשיעור הנמוך של שליש מצה (מצת מכונה) כך שסה"כ יאכל כמצה ושליש (המקבילה למעט יותר משתי פרוסות), ובמרבית המקרים בסכרת הריונית שאינה מורכבת הדבר לא יהווה סכנה או יציאה מאיזון.
שתיית ארבעה כוסות
החשש העיקרי הוא משינוי מתמשך דרסטי ודרמטי של פיקים של עליה (היפרגליקמיה דרמטית) ואח"כ תתכן גם ירידה דרמטית ברמות הסוכר (היפוגליקמיה), אבל אלו מצבים נדירים והשפעה שלו אלו במהלך ההיריון רגיל על העובר עצמו רחוקים מאוד ולכן איננו חוששים להם במצבים הרגילים. במצבים בהם יש מורכבות או חוסר איזון בצורה רחבה אף שכעת האשה מאוזנת, יש חשש ליציאה מאיזון של האם והשלכה על המשך ניהול ההיריון ובריאות האם והיילוד.
ולכן, יודגש כי במצבי סכרת הריונית 'רגילים', 'פיקים' סבירים לא יהוו סכנה ולא יוציאו מכדי איזון או יקדמו סיכון מוגבר עבור האשה או עבור העובר.
שיעור המינימלי של כל כוס מארבעת הכוסות הוא רוב רביעית לשיטתו ע"פ הגר"ח נאה. השיעור הינו 44 סמ"ק. כמו כן, יש לשתות את הכוס בלגימות קטנות ולא מעבר לזמן של 4 דק'.
במצבי דחק ניתן להקל ולמהול ע"פ השיטת השו"ע את המיץ ענבים במים כך שהרוב יהיה עדין מיץ ענבים (כלומר, לפחות 23 סמ"ק יין ועוד 21 סמ"ק של יין, יש להקפיד על רוב יין).
במצבים יותר מורכבים כאשר עדין יש הערכה שמדובר על עומס סוכרים, אפשר להקל ולשתות את ארבעת הכוסות במקום עם מיץ ענבים, לשתות חמר מדינה (לדוגמא קפה) ובפרט בכוס שניה ושלישית.
שתיית יין כוהלי – אף שלאחר בירור מול מכון טרטולוגי שתיה חד פעמית בערב אחד בשיעור של כ 100 סמ"ק יין כוהלי אינו מהווה בעיה או סכנה בהיבט הטרטולוגי, יש הוראה מוחלטת של האיגודים המקצועיים שלא לשתות יין כוהלי כלל במהלך ההיריון מחששות שונים, ולמעשה גם אין כמעט פער בין רמות הסוכר במיץ ענבים לעומת יין. כמו כן אופן פירוק הסוכרים בשתית כוהל יכולה להוות בעיה, ולכן, הנחיה היא לעשות שימוש במיץ ענבים ולא ביין כוהלי.
חלוקה סוגי סכרת
ניתן לחלק לשלוש קבוצות, אף שחלק מהדברים מורכבים יותר (BMI, היסטוריה מיילדותית ועוד), ולכן, במצבים מורכבים ופרטניים יש להיוועץ ברופא/ה מומחית בתחום ובמקביל בדיאטיקנית אשר מודעת לחשיבות מצוות החג.
קבוצה ראשונה - סכרת הריונית מאוזנת בדיאטה/ על סף סכרת הריונית - בפשטות יכולה לשתות את ארבעת כוסות ויחד עם זאת, יש להנחות לשתיית שיעור רוב כוס כשיטת הגר"ח והינו 44 סמ"ק של מיץ ענבים (ולא שיעור רביעית מלאה).
מצות – סה"כ זה יוצא מצה ושליש (לפי שיעור של שליש מצה כזית). זה יותר פשוט כי זה מתפרק לאט יותר ונפרס על פני יותר זמן.
קבוצה זו מכסה כ 90 אחוז מסכרת הריון הפשוט ולא מורכב, כמובן, שנכון שתהיה תשומת לב לאיזון יתר המאכלים במהלך הארוחה על מנת לקיים את מצוות החג.
קבוצה שניה - סכרת מאוזנת תרופתית (לא טיפול אינסולין אלא גלוקופז ודומיו) - מצב מורכב יותר, צריך לבחון פרטנית, עפ"ר ניתן יהיה להנחות לשתות את ארבעת הכוסות מהולים במים כפי האמור לעיל. במצבים מורכבים יותר יש להורות לשתות את הכוסות הראשונה והאחרונה מיץ ענבים מהול, ושתי הכוסות האמצעיות לשתות חמר מדינה (כגון קפה).
מצות כאמור לעיל.
קבוצה שלישית - סכרתיות עם סכרת טרום הריונית - הריונית עם סכרת סוג 1 או סוג 2 - בשונה ממצב רגיל בו יש אפשרות לאזן עם התרופות, בהריון יש יותר יציאה מאיזון באופן מובנה והדבר מסובך ומורכב יותר.
ועל כן, אי אפשר לתת הוראה כללית וגורפת בלי תיאום מדוייק עם רופא/ה הבקיא/ה במצב של האשה שכן הדבר כרוך בסיכון שעלול לגרום לחולי פנימי כלשון חז"ל ויציאה מאיזון שתגרום לסיכון.
הערות נוספות –
תורתנו תורת חיים והדברים האמורים כאן אינם באים להחליף התייעצות פרטנית עם רופא המומחה בתחום, ובמצבי ספק יש להיוועץ ולא להכנס למצבי דחק וסכנה.
תודתי לרופאים המומחים בתחום הסכרת, הגניקולוגיה והריון בסיכון גבוה שסייעו בהכנת מסמך זה
חג פסח כשר ושמח
אודי רט, רב יועץ ופוסק מכון פועה
שלום, רציתי לשאול 2 שאלות; 1. אם לאשה מותר לקחת אמצעי מניעה במידה ובאופן כללי הבעל רוצה בכך שלא עפ"י ההלכה, כי לא כ"כ חושש לאיסור ההלכה, כשבשטח נראה גם שלכאורה אין כ"כ סיבות הלכתיות שמתירות למנוע הריון?
2. הסיבה העיקרית לכך שבעלי רוצה למנוע הריון, היא כי הוא חושש שמא יתגרש שכך די היה רוצה רק שנמנע ממנו מצידי, שאיני מעוניינת. ההחלטה נמצאת בינתיים בהשהייה מצדו,
אז השאלה לקחת אמצעי מניעה היא בעצם במקרה הזה אם מותר לקחת כדי לרצות את החשש של בעלי מללדת כאשר חושש שלא מעוניין בהמשך הקשר ולא רוצה שיוולד במצב כזה עוד תינוק והרצון שלי יהיה לשמוע לו כי עצם חיזוק הקשר ימנע בסוף את הרצון שלו להתגרש… כך שאולי זה היתר שבא לקיים את הנישואין או להמשיך את הילודה בעתיד.
יש לציין שיש לנו ב"ה 5 ילדים 3 בנות ו2 בנים.
3. אם מותר להיות ביחסי אישות במידה ובעלי מתלבט לגבי גירושין, בגלל שאסור להיות בקשר יחסי אישות שיש תכנון כזה אבל האם זה גם במצב של התלבטות ולא תכנון ודאי? יכול להביא לכך שלא יהיו גירושין. תודה
שלום לרב, תודה רבה וישר כח על המכון הקדוש הזה.
מה דעת המכון על בדיקת סקר גנטי? האם ממליצים לעשות?
מה דעת המכון על בדיקת NIPT והאם מומלץ לעשות?
תודה רבה!
שלום וברכה אני לוקחת גלולות סרזט כבר שנה ולא מקבלת מחזור, בימים האחרונים יש לי דימום בא והולך עם תחתונים כהים ורואה את הדימום רק בניגוב נייר
מה עלי לעשות מבחינת נידה? והאם זה תקין דימום אחרי שנה שלא?
שלום לכבוד הרב.
בשבח ובידה לקדוש ברוך הוא ברוך השם נקלטתי להריון לאחר ivf לאחר 3 שנות ניסיון. כעת בשבוע 9+3
ההריון מוגדר הריון בסיכון גבוהה אחת הסיבות בגלל הסכרת שיש לי(הייתה סכרת טרום הריונית, סכרת טייפ 2) מטופלת באינסולין ומטפורמין, חיברו לי סנסור למדידת סוכר ).עד כה הייתי עושה עם המד סוכרדוקרת את עצמי( צריכה להיות במעקב במהלך היום. ברצוני לשאול מה עלי לעשות בשבתות
הרי הטלפון לא לידי בשבתות וגם הבדיקה העצמאית בעייתית. מה עליי לעשות שעליי להיות במעקב על מדדי הסוכר ובכלל ההתנהלות בשבת סביב הנושא? תודה לכבוד הרב
יודעת שמומלץ ללכת לרופאה לאחר לידה, במידה ועוד לא הזדמן לי להגיע לרופאה, זה מעכב טבילה?
האם צביעה של השיער לנשים משמשמת כחציצה בטבילה?.
משנה איזה סוג של צביעה?.
יש כללים שצריך לדעת?.
ברצוני לבחון יוזמה לתחום פעילות חדש אפשרי עבור המכון.
שלום רב,
שמעתי שניתן לקבל היתר הילכתי עבור עיכוב המחסור החודשי עקב חופשה זוגית באופן חד פעמי.
האם נכון? ואם כן איך ניתן לבצע?
שלום וברכה,
אשמח לדעת –
1. האם יש הלכה/עניין להחליף מצעים בערב הטבילה במקווה, כך שהכל יהיה 'חדש' כמו בערב החופה? לי זה נשמע נכון וכיף, השאלה אם יש הלכה כזו ותחושתי הייתה נכונה הלכתית 🙂
2. האם מותר להחליף מצעים למצעים לבנים בזמן ימי הטהרה (אחרי הטבילה)?
תודה מראש 🙂