שלום ברצוני לשאול האם מותר הלכתית להביא לעולם ילד מזרע של חלל צה״ל רווק שנהרג ללא ילדים
שלום וברכה,
עצם המציאות הזו כאובה וקשה, נוגעת בנימי הנפש של מדינת ישראל, של משפחות שכולות, של חלומות שהתנפצו של חיילים יקרים ואהובים שמסרו נפשם במלחמה על גאולת ישראל.
כבר אמרו חז"ל על הפסוק שפתותיו דובבות, כי אמירת שמועה בשם תלמיד חכם אחר מותו הרי זה המשכו "כל ת"ח שאומרים דבר שמועה מפיו בעולם הזה שפתותיו דובבות בקבר" (יבמות צז'), והנצחת הנפטר ובוודאי קדושי ישראל שנהרגו במלחמה, עליה נאמר הפסוק "וְנָתַתִּי לָהֶם בְּבֵיתִי וּבְחוֹמֹתַי יָד וָשֵׁם טוֹב מִבָּנִים וּמִבָּנוֹת שֵׁם עוֹלָם אֶתֶּן לוֹ אֲשֶׁר לֹא יִכָּרֵת" (ישעיהו נו).
ואכן עלינו להמשיך את מורשתו וזכרונו, להמשיך את מעשיו ואת צוואתו, להמשיך את המהלך אליו היה שותף ולהיות שותפים בבנין העם והארץ, הגאולה והישועה, שלמות ואחדות והחיבור בין חלקי העם.
בטרם אכנס לעצם לעובי השאלה עצמה על הרגישות הרבה הכרוכה בה אבקש להתייחס לשאלה הראשונית של הנצלת וקצירת זרע מהמת שהיא שאלה גדולה וכבדה מאוד, וההלכה הפשוטה וכך נקטו רב ככל הפוסקים כי הנצלת זרע לאדם שלא ציווה במפורש מחייו לעשות זאת אסורה והיא כרוכה בניוול המת, דבר שוודאי לא היינו רוצים לעשות או לפגוע בחלל צה"ל.
כמו כן, חשוב לדעת כי עצם פעולת קצירת הזרע, קצירת והנצלת הזרע כרוכה בפעולה כירוגית פולשנית.
אומנם, אם אדם ציווה בטרם עת שכך יעשו, שאלת ניוול המת אינה קיימת והדבר אפשרי מצד הפעולה הזו (חשוב לציין בהקשר זה כי גם כאשר אדם ציווה בחייו לקצור את זרעו אין כל אפשרות הלכתית לבצע זאת בשבת עצמה ואין ציווי המת דוחה את שמירת השבת מצד ההלכה).
ויתרה מזו, גם כאשר בוצעה קצירת זרע בן אם ציווה מחייו ובין אם לא ציווה מחייו, היכולת לעשות בזה שימוש לטובת הולדה בהמשך, רחוקה מאוד במישור המעשי, ולא אחת הדבר גורר אחריו כאבים ותסכולים, קשיים רבים וקושי גדול מאוד, אשר פעמים רבות לא מודעים אליו בטרם עת בשעה הקשה ביותר בה אדם נמצא.
ומכאן, אבקש להתייחס לעצם שאלת ההולדה בבקשת הזהירות והגדולה המתבקשת.
ובצד זה למוות יש סופיות, ובעת הקבורה עם הטמנת הארון והחלל באדמה, סותמים את הגולל, ומכאן והלאה, עם הכאב הגדול, רוצים כי יתחיל תהליך של נחמה והשלמה, קבלה וחזרה אל החיים, זכרון והנצחה, אבל תהליך המקבל גם את סופיות החיים ומקבל את המוות.
בשימוש בזרעו של האדם מתעוררות שאלות גדולות מאוד, בהם שאלות מהות על עצם ההיתר לשימוש כזה ללא רשותו של האדם, האם לגיטימי להביא צאצא וילד ללא הסכמתו של האדם, האם אפשרי בכלל לעשות שימוש בזרעו של האדם להביא ילד שיגדל כיתום מאב באופן ברור (ואין זה דומה להתמודדות הגדולה והכאובה של יתומים רבים אשר אביהם עלה בגבורה וקדושה במלחמה, או במקרים כאובים לא פחות של ילד שבא לאויר העולם מבלי שזכה כלל להכיר את אביו), זו מציאות שנכפתה עליהם, וחובתנו לעטוף אותם באהבה ובחום, לעטוף אותם כציווי אנושי ופשוט, כציווי אלוקי שהקב"ה דיין אלמונות ויתומים והוא הוא אשר דן את דינם בחסד וברחמים, בכאב ובתחנונים.
אבל יצירת יתמות מתוכננת מראש, מציאות בה הילד לא יזכה להכיר את אביו כלל אף אם יכיר את מורשתו, הרי שהיא להביא לעולם למציאות בה הכאב יהיה גדול וקשה.
יש בזה צדדים נוספים, שעלו ועולים לדיון עם כל הקושי הגדול, של יצירת אנדרטה חיה (ביטוי המופיע במאמרים שונים ביחס ליתמות מתוכננת), היבטים של ייחוס הוולד לאחר המוות שיש ספק גדול אם מתייחס אחר הנפטר עצמו ועוד.
וכל זאת עוד מעבר לשאלות גדולות ורבות הכרוכות בטובת היילוד עצמו, והיחס בין ההורה היולד והמגדל לבין קרובי משפחתו של הנפטר דבר שעלול לייצר קונפליקטים וקשיים רבים מאוד ואחריתו תהיה מצער.
בשו"ת פוע"ה כרך א' בנושא "פוריות יוחסין וגנטיקה" הועלתה השאלה ומובאות תשובות של שורת פוסקים רחבה העוסקת בנושאים אלו מההיבטים השונים, ושורת המסקנה שעם כל הכאב הכרוך בדבר, דרך של הולדה זו אינה הדרך להנצחה, אינה הדרך להמשכיות ויוצרת היא את היפך הדבר.
ועל כן, בבואנו לענות על שאלות אלו, בתקופה בה פוגשים אנו את הכאב ואת הקושי, את היגון ואת השבר, חובה עלינו לעטוף את המשפחות, לנחם ולחבק, לעודד ולחזק, ובצד זה לא לייצר פתרונות שאינם נכונים בעומקם ובמובנם המהותי, ההלכתי והנפשי.
חללים רבים במותם לא רק ציוו לנו את החיים במובן של המשך החיים כאן בארץ ישראל ובמדינה ישראל, אלא מחיילים רבים זכינו וזוכים אנו ללמוד, לימוד המחבר אל החיים וזוכים אנו לקיים בכך את מאמר הכתוב שפתותיו דובבות קבר, ודבריהם הם הם זכרונם.
מתפללים אנו כי "בִּלַּע הַמָּוֶת לָנֶצַח וּמָחָה ה' אלוקים דִּמְעָה מֵעַל כָּל פָּנִים וְחֶרְפַּת עַמּוֹ יָסִיר מֵעַל כָּל הָאָרֶץ כִּי ה' דִּבֵּר" (ישעיהו כה), נזכה במהרה לגאולה השלמה אבל יודעים אנו כי כבר כעת אנחנו בתהליכי הגאולה, מתפללים אנו כי נזכה כי הפרט יזכה במעט לנחמה, והנחמה תהיה משולבת בבנין ציון וירושלים, באחדות העם ונזכה במהרה לראות בגאולה ותחיית המתים יחד עם כל ישראל.
בשורות טובות לכלל עם ישראל
אודי רט
רב יועץ ופוסק מכון פוע"ה וקדושת החיים
שלום, רצינו לדעת עם ניתוח כריתת רחם מטמא. יש לציין שלפני כן טהורה. הניתוח בשיטה הלפרוסקופית כשמבצעים כריתת רחם ותיקון צניחה.
שלום וברכה
אני בהריון רביעי אחרי שתי הפלות משמעותיות ואחרי הפלה קטנה מאוד
כרגע נכנסתי להריון ואני מפחדת מאוד שתיהיה לי הפלה מה אפשר לעשות כדי שלא יגרום עוד הפלה? אילו בדיקות רצוי וצריך לעשות ?
איך אפשר לשמור על העובר ?
אשמח מאוד לתשובות אני מבולבלת וחסרת עונים
תודה רבה
שלום כבוד הרב,
אני בדיוק התחלתי שבוע 38 להריון ובהמלצת הרופאים המליצו כי עליי לעשות זירוז לידה, לטענתם ישנו עיכוב בגדילה והעובר מאוד קטן לשבוע ההריון לפי הערכת משקל שעשו. אני כן מרגישה תנועות ה=עובר ובמעקבים המי שפיר תמיד בכמות התקינה. מציינת כי זהו ההריון הראשון שלי והשאלה שלי האם לקיים את הזירוז כי מצד שני אני רוצה שהלידה תגיע באופן טבעי אך אני עם חששות בגלל המלצת הרופאים. מה עליי לעשות?
שלום
בסקירת מערכות מוקדמת, שבוע 15, גילינו לצערנו שהפסיק לעובר הדופק.
בוקר למחרת עשו לי שוב אולטרסאונד, אין שינוי, העובר תואם לשבוע 13+1.
(לא הגיוני בכלל כי עשיתי אולטרסאונד בשבוע 13+ 4 , היו תנועות ודופק והעובר תאם לגיל ההריון .)
בבית החולים עשו שוב אולטרסאונד והעובר תאם 12+4.
עברתי גרידה .
שאלות:
1. האם זה הגיוני שכל יום שעובר העובר מצטמק?
2. בעניין הנידה, האם להתייחס להפלה זו כמו אחרי לידה? ברגע שפוסק הדימום, הפסק ואז שבעה נקיים?
תודה רבה
שלום
אני חמישה חודשים אחרי לידה משתמשת בנוברינג ומניקה הנקה מלאה.
חיברתי 2 טבעות בנתיים ולפני 3 ימים הייתי אמורה להוציא את הטבעת השניה ועדיין לא הוצאתי.
הבנתי שאפשר לחבר יותר משתיים אשמח לדעת האם זה גורם לבעיות ומצבי רוח והאם אני עדיין יכולה לחבר או מאוחר מידי.
תודה רבה
שלום וברכה
נתקלתי מספר פעמים בהגדרה 'חצי כרטיס אשראי' לגודל כתם שאוסר.
האם כתם עלול לאסור בכל מצב?
למשל כאשר מישהי לוקחת גולולות כעין סרזט/פומיניק ולכאורה די ברור שזה לא מחזור כאשר הוא רואה כתם מעל חצי כרטיס אשראי זה אוסר אוטומטית?
שלום רב
נכון שנים סבלתי מחרדות בנושא טהרה..וגם עכשיו כאשר כבר שנתיים אין לי מחזור אבל היו הרבה חששות לכתמים
בכז יש 3 דברים שמטרידיםנאותי מהעבר.
לפני כשנה וחצי היו 3 אירועים
א. יום אחד לאחר שהלילה היינו יחד ראיתי אדמומית או אדום מתחת לסנתר לא ייחסתי לזה חשיבות ואחרי כמה זמן ) יום( שמתי לב זה נעלם. ואז חששתי שמא זה מדם שלי שיד שלי או של בעלי העבירה חסנתר.
ב. םעם ראיתי כתם שנראה כמו דם , מעין פס ארוך, על גב המיטה שלי, כאילו מישהו מרח והזכרתי שפעם בן זוכי אמר שהרגיש משהו דביק ביד…אולי הוא מרי טזה ממני?
ג. םעם אחרת ראיתי כתם דם על הסדין ליד הראש..ונזכרתי שבאותו יום או כמה ימים קודם התעוררתי בזכרון שבזמן השינה היד שלי נגעה בגוף וגם ראיתי בשלב מסויים אדמימית חזקה שהטרידה אותי על הזרת כך שעלה חשש שהיה לי דם על הזרת מהגוףמוהיא לכלכה את הסדין או שמא בדרך אחרת מהגוף שלי הגיעה חסדין אולי בזמן שהיינו יחד.
שלום רציתי לשאול האם דיאמיליה יכול להוות אמצעי מניעה ללא הנקה כלל? כעיקרון ,לקחתי לאחר לידה כששילבתי הנקה, עברה שנה בערך .אחכ קיבלתי מחזור ושוב המשכתי לקחת באופן סדיר. השאלה אם זה יעיל כאמצעי מניעה ללא הנקה כלל? תודה רבה על העזרה הרבה!!!
שלום וברכה,
אני כמעט 5 שבועות לאחר הלידה של בני
לצערי לא מניקה.
מעוניינת לקחת גלולות יאז+ למניעה.
יש ביקור רופאת נשים בשבוע הבא.
רציתי לדעת מתי כדאי לי להתחיל לקחת את הגלולות. (אציין שבלידה הקודמת של בתי לקחתי את הגלולות כנראה בזמן לא נכון והיינו אסורים 3 חודשים מאז הלידה בגלל דימומים). והאם עדיפה על זה אפשרות להתחיל גלולות לאחר הטבילה ולמצוא פתרון אחר עד הופעת הווסת.
תודה רבה!
אני אחרי לידה ב"ה הצלחתי להטהר והתחלתי לקחת סרטז שבוע אחרי טבילה היה לי דימום
האם ממשיכה לקחת כרגיל את הגלולות או מפסיקה ומתחילה שוב ?ואם כך אז מתי מתחילה לקחת שוב